חיפוש מהיר
קונפליקטים שמתעוררים בהורות משותפת
הורות משותפת היא כבר לא מחזה נדיר במחוזותינו. יותר ויותר אנשים בוחרים היום להקים משפחות אלטרנטיביות מסוגים שונים- הורות יחידנית, הורות חד מינית וכמובן גם הורות משותפת.
על פי ההגדרה, הורות משותפת היא הבאת ילד לעולם על ידי גבר ואישה שאינם מנהלים קשר זוגי. הסיבות לבחירה בדרך זו יכולות להיות שונות ומגוונות- רווקים ורווקות שלא מעוניינים בקשר זוגי, או לא מוצאים קשר זוגי, הומואים שמחפשים דרך חלופית לפונדקאות, לסביות שמחפשות מסלול שונה מפניה לבנק הזרע ועוד. כל אחת מקבוצות האוכלוסיה הנ"ל יכולה למצוא כי הורות משותפת היא הפתרון האולטימטיבי עבורה להקמת משפחה חדשה.
המודעות למימד המשפטי של הורות משותפת היא גבוהה מאוד היום וחשוב כי כל מי שבוחר ללכת במסלול זה, יעגן את דרך ההורות שנבחרה בהסכם משפטי מסודר ותקף אצל משרד עורך דין משפחה ובאישור בית המשפט בהתאם. למרות שהסכם הורות משותפת הוא דבר בסיסי היום, שמתקיים כמעט בכל מצב, עדין הוא מעגן בתוכו בעיקר פרטים טכניים שקשורים לסוג המשמורת, לחלוקת האחריות בין ההורים, לפן האחריות הכלכלית וכו'. ישנם מקרים נוספים בהם עלולים להתעורר קונפליקטים בתהליך של הורות משותפת, שהם יותר מנטליים ולא קושרים לצד המשפטי הרשמי ואותם נסקור בהמשך.
במה אנו עלולים להיתקל בחיי היום יום בהורות משותפת
-בלבול בין רצון לזוגיות לבין קשר אפלטוני- קונפליקט זה עלול להתעורר בקרב שותפים להורות שהם סטרייטים. חלק גדול מהסטרייטים שפונים למסלול של הורות משותפת עושים זאת מתוך תסכול על השנים בעוברות ללא מציאת בן זוג רציני. השעון הביולוגי, בעיקר אצל הנשים, אבל גם אצל הגברים, הופך למלחיץ בשלב מסוים ומוביל אנשים לחפש דרכים אלטרנטיביות להקים משפחה. כך נוצרים שותפים סטרייטים להורות, שבמהלך הקשר יכולים להתבלבל בין קשר זוגי ובין הורות משותפת אפלטונית. כמובן שאין כל רע בכך שיצמח קשר זוגי מתוך הורות משותפת, רק חשוב לחקור ולהבין לעומק האם מדובר ברצון אמיתי של שני הצדדים ולא בבלבול זמני, כיוון שישי לכך כמובן משמעויות עמוקות עבור הילד.
-הגדרת הקשר המשפחתי- קיום קשר של הורות משותפת יכול להיות מבלבל לעיתים. מצד אחד, מדובר בקירבה ואינטימיות ברמה גבוהה שיכולה להתקיים רק בין שני הורים, מצד שני, מדובר בקשר אפלטוני ולא זוגי. לעיתים עולות תהיות לגבי אופן הבילוי המשפחתי המתאים. למשל, כיצד לנהוג בחגים- האם ביחד או לחוד, או כיצד לבנות את הקשר החברי עם השותף להורות- האם לעדכן אותו בחיים האישיים או ליצור הפרדה מוחלטת. מה שחשוב הוא להצליח לנהל קשר הדדי ומפרה, שמכבד את שני הצדדים ותואם את ציפיותיהם. חשוב בכל מקרה גם לייצר זמן משפחתי מוגדר, בו שני ההורים מבלים עם הילד וזאת על מנת לייצר לו אווירה משפחתית נעימה.
-הורות משותפת מרובת משתתפים- בחלק גדול מהמקים של הורות משותפת, מדובר ביותר משני גורמים מעורבים. יש גבר ואישה שהחליטו להביא יחדיו ילד לעולם ובנוסף יש את בני הזוג של כל אחד מהשותפים להורות. לעיתים זה מוגדר כבר מהתחלה, כמו אצל זוגות לסביות והומואים ולעיתים מדובר בבני זוג שמצטרפים בשלב מאוחר יותר. ריבוי המשתתפים עלול לגרום לקונפליקטים ואי הבנות, כיוון שככל שיש יותר גורמים מעורבים- כך יש יותר דעות, רצונות ושאיפות. חשוב מאוד לקיים את הקשר כפי שהוחלט מראש על ידי שני ההורים הביולוגיים של הילד ולהקפיד על הסכם ההורות כמסמך המחייב והקובע. אם רוצים לערוך שינויים, חשוב כמובן שהם יהיו בהסכמה מלאה של הגורמים הקובעים ושיעוגנו בהסכם הורות עדכני.
כפי שניתן לראות, הורות משותפת היא תהליך מורכב ומאתגר דורש הרבה עבודה, השקעה ותשומת לב לפרטים לאורך זמן. חשוב לזכור בכל מקרה כי טובת הילד היא הגורם המוביל והקובע בפתרון של כל קונפליקט שהוא.
חזרה למגזין