צוואה עורכים הורים צעירים

16/04/2011

לנוכח השינוי המהותי שמתהווה בעשור האחרון לתא המשפחתי אשר נקרא בידי רבים  משפחה חדשה ; ובמיוחד לציבור גו בייבי; ולכל הורה אשר בוחר להביא ילדים בגיל מאוחר יחסית, יש מ לעצור לרגע את הסוסים ולהסתכל בעיניים למצב המשפטי שימצאו בו הקטינים, לאחר לכתנו.
אבל, מי רוצה להתעסק בחיים שלאחר המוות? עדיף לא לחשוב על זה נכון? ... אז זהו – שלא. יהיה זה בלתי אחראי שלא לערוך צוואה במקרים מסוימים ובוודאי שבמקרה של הורות מבחירה. המצב המשפטי מורכב ולא פשוט בהעדר צוואה.
החוק שחל בהעדר צוואה הוא חוק הירושה, 196 חוק זה קובע כי היורש הוא הילד או הילדים, שווה בשווה. עד כאן לכאורה הכל נפלא. יחד עם זאת, אם חלילה נפטר ההורה והותיר אחריו קטינים, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות יכנס לתמונה ושם נאמר כי קטין אינו כשיר לזכויות וחובות. יוצא, כי הקטינים לא יוכלו להיות בעלי החשבון או הנכסים ויהיה צורך למנות להם אפוטרופוס. ובכן, מי יהיה האפוטרופוס? בהעדר צוואה הכספים עלולים להגיע לידי האפוטרופוס הכללי, והם עלולים להישאר אצלו עד הגיע הקטינים לגיל 18. לחלופין, באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט יכול צד מעונין (סבא, סבתא, דודים, ההורה האחר) לעתור לבית המשפט ולבקש להתמנות כאפוטרופוס על גוף הקטין (משמורן) וכן על כספי הקטינים. פעולה זו כרוכה בתשלומי אגרות, בתשלום לעורכי דין, בהתערבות של האפוטרופוס הכללי ושל משרד הרווחה ובדיונים בבית משפט. הפרוצדורה היא שבית המשפט ממנה פקידת סעד לסדרי דין אשר מבקרת בבתים ומדווחת לבית המשפט. לא פעם מתנהלים מאבקים קשים ולא נעימים בין קרובי משפחה, דבר היוצר קרע, מפחי נפש וחמור מכל אלה, בלבול וקושי לקטינים. יש לזכור כי הליכים אלה מתבצעים סמוך לפטירת ההורה וגם כך המצב טעון רגשית מאוד. פקידת הסעד שהיא בדרך כלל עובדת סוציאלית מדווחת לבית המשפט מי לדעתה יהיה האפוטרופוס הטוב ביותר לקטין/ה.
בעריכת צוואה, ההורה אשר לרוב יודע טוב יותר מכל גורם אחר לרבות כל עובדת סוציאלית או שופט במדינת ישראל מה טוב לילדיו ומיהו האדם שיש לשים מבטחיו בו.

לסיכום, בהעדר צוואה, ככלל זה המצב המשפטי:
הסמכות להכריע את גורל הקטינים, איפה הם יגדלו, והיכן ואיך יחסכו כספי העיזבון הינה בידי המערכת המשפטית.
המצב היחידי בו ההורים הם בעלי ההחלטה והסמכות לקבוע את מזונות הקטין, ירושתו והמשמורת עליו הוא באמצעות עריכת צוואה.
החדשות הטובות הן, שמרגע שנכתבה צוואה, בית המשפט מחויב, על פי חוק, ובתנאי שהצוואה נערכה כדבעי, לכבד את רצון המצווה.
צוואה זהו המסמך המשפטי החזק ביותר הקיים כיום, ושם קובעים הכל, מי יהיה האפוטרופוס, איפה יושקעו הכספים וכיצד, באיזה גיל יקבל הקטין את הכסף (לאו דווקא בגיל 18) ועוד..
אסיים בברכת אושר, בריאות ועד 120.

הכותבת היא עורכת דין קרן לגזיאל, המתמחה בדיני משפחה וירושה. בעלת תואר ראשון בהצטיינות ושני עם תזה, בעלת משרד במתחם הבורסה ברמת גן, מגדלי משה אביב. טל: 03-6100705 

חזרה למגזין
Loading