חיפוש מהיר
על סוגי משמורת בהורות משותפת
כאשר מחליטים להביא ילד לעולם במסגרת של הורות משותפת, הדבר החשוב ביותר שיש להסכם עליו לפני הלידה הוא חלוקת המשמורת על הילד.
ניתן לבחור בין משמורת חלקית למשמורת משותפת. כאשר בוחרים במסלול של הורות משותפת, תמיד יש הסדר כזה או אחר שקובע נוכחות של שני ההורים בחייו של הילד. כאשר אדם לא מעוניין בשיתוף במשמורת על ילדיו ובכל זאת רוצה להביא ילדים לעולם ללא זוגיות, הוא יכול לבחור בין פונדקאות (לגברים) או תרומה מבנק הזרע (לנשים).
משמורת חלקית קובעת למעשה אחריות מרכזית של הורה משמורן אחד, כאשר ההורה השני מוגדר כהורה מבקר. הכוונה היא שהילד גדל בבית אחד, אצל ההורה המשמורן שהוא בדרך כלל האם, כאשר האב הופך להורה שמבקר את הילד באופן סדיר וקבוע כפי שנקבע בהסכם.
במשמורת משותפת, לעומת זאת, מדובר בחלוקה שווה בין שני ההורים. זאת אומרת שהילד גדל במקביל בשני בתים, של האם ושל האב והמעורבות של שניהם בחייו היא שווה. עורך דין לדיני משפחה יכול לעזור להורים לנסח הסכם משמורת משותפת או משמורת חלקית ולהעניק להסכמה ביניהם תוקף משפטי.
תנאים לקיום משמורת משותפת
כאשר שני השותפים לתהליך של הורות משותפת מעוניינים במשמורת מסוג זה, הם צריכים לדאוג לקיומם של כמה תנאים בסיסיים, על מנת שהדבר יתאפשר:
- השותפים להורות צריכים לגור בסמיכות סבירה אחד לשני.
- השותפים להורת צריכים להקפיד על קיומה של תקשורת טובה ופתוחה ביניהם.
- השותפים להורות צריכים לשתף פעולה ביניהם באופן מלא.
- השותפים להורות צריכים להראות מעורבות גבוהה בחיי הילד.
- השותפים להורות צריכים להקפיד על דרך חינוך תואמת עבור הילד.
למשמורת משותפת יש כמובן יתרונות וחסרונות. היתרון המרכזי הוא בכך שהילד מקבל דמות אם ואב במשרה מלאה. מחקרים רבים הוכיחו שההתפתחות הנפשית וההתנהגותית של הילד טובה יותר כאשר שני הוריו מעורבים בחייו. החיסרון המרכזי הוא בכך שזהו מצב שעלול ליצור בלבול אצל הילד מתוך אשליית הזוגיות של הוריו שלא באמת קיימת.
הדבר החשוב ביותר ששותפים להורות צריכים לחשוב עליו בתהליך של הורות משותפת הוא טובתו של הילד ולפיה הם צריכים לקב את כל ההחלטות, גם לגבי סוג המשמורת.