חיפוש מהיר
משמורת משותפת מול הסדרי ראייה בהורות משותפת
כאשר פונים לתהליך של הורות משותפת, שני הצדדים צריכים להגיע להסכמה לגבי נושאים רבים ורצוי מאוד שהסכמות אלו יעוגנו בחוזה הורות משותפת מסודר ובעל ערך משפטי. הדבר החשוב ביותר שצריך להגיע להסכמה לגביו בתהליך הורות משותפת הוא כיצד תתבצע חלוקת האחריות בין ההורים. שתי הדרכים המקובלות בהן ניתן לנהל הורות משותפת הן משמורת משותפת והסדרי ראייה. ההבדל העיקרי בין שתי השיטות נוגע לגורי הילד ותדירות מפגשיו עם ההורים.
במסגרת של הסדרי ראייה, הילד גדל לרוב אצל האם, כאשר לאב תהיה זכות וחובה לבצע ביקורים קבועים על מנת להיפגש עם הילד. לרוב מדובר בהסדרים שקובעים לינה בבית האב בכל סוף שבוע שני ובשאר הזמן הלינה תהיה בבית האם. במסגרת של משמורת משותפת, לעומת זאת, נקבע כי הילד יגור בחלק מהזמן אצל האם ובחלק מהזמן אצל האב, תלוי איך שניהם מחליטים לחלק את הזמן ביניהם. הסרים אלו דומים מאוד למקרים של גירושין, בהם יש צורך לקבוע את אופן החלוקה בגידול הילדים בין שני הזוג שנפרדים.
מאפיינים של משמורת משותפת
מי שבוחר ללכת במסלול של משמורת משותפת במסגרת הורות משותפת יוצר למעשה מעורבות גדולה יותר של האב בחייו של הילד. יש בכך יתרון כיוון שהילד זוכה להשקעה רבה משני הצדדים. במסגרת זו, כל הורה גם מחויב לדאוג לילד לחדר משלו בביתו, על מנת שהילד ירגיש בנוח ו"בבית" בשני הבתים.
אבות של הורות משותפת צריכים גם לקחת בחשבון שאם הם בוחרים במשמורת משותפת, הם גם זכאים להנחה בדמי המזונות שהם צריכים לשלם לאם. החוק מתחשב בכך שהילד נמצא אצל האב כמחצית מהזמן ומפחית את תשלום המזונות בהתאם.
אמנם יש יתרונות כאשר פרטנרים של הורות משותפת בוחרים במשמורת משותפת, אך כמובן שיש גם חסרונות. התזוזה של הילד בתדירות גבוהה מבית לבית היא גם לא פשוטה מבחינה טכנית, אך בעיקר עלולה להיות לה השפעה על הילד עצמו. זה יכול לגרום לו לבלבול לגבי הגדרת הבית ולבלבול בתחושת השייכות שלו לאחד מהבתים או לשניהם. ילד שגדל במסגרת של הורות אחרת צריך גם כך להסתגל למשהו שונה ויכול להיות שמשמורת משותפת דווקא תערים עליו יותר קשיים, תלוי כמובן במצב ובילד עצמו.
בנוסף, חשוב לדעת לפני שמחליטים על דרכה של הורות משותפת, שכאשר בוחרים במשמורת משותפת, ההורים מחויבים לגור בסמיכות. אין לאף הורה אפשרות להעתיק את מקום מגוריו מבלי לעשות זאת ביחד עם הצד השני לאותו אזור. עובדה זו יכולה להיות מאוד מגבילה והיא לא מתאימה לכל אחד.
לסיכום, כל אחד שניגש לתהליך של הורות משותפת צריך להכיר היטב את המאפיינים של כל אחת מהדרכים בהן ניתן לגדל את הילד ולבחור בדרך המתאימה ביותר לשני ההורים, כאשר טובת הילד צריכה להיות השיקול המרכזי בכל החלטה.