ייחודיות הורות משותפת: ראיון עם יועצת משפחתית

09/08/2010
מודל של הורות משותפת מעלה שאלות רבות, הן בקרב ההורים שמחליטים לנקוט בשיטה זו על מנת להביא ילד לעולם, הן על ידי הסביבה וחוקרים בתחום. לשם הבנת הייחודיות של הורות משותפת יצרנו קשר עם אלי זוהר-ניב, יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים.
 
 

באילו משפחות את נתקלת בעבודתך הטיפולית?
 
אנו חיים בעולם בו המושג "משפחה" מתרחב ומעמיק תוך שהוא מתרחק יותר ויותר מתמונת ה-"אימא-אבא- שני ילדים וכלב" המסורתית. היום אנו רואים יותר ויותר "משפחות בהרכבים מגוונים" למיניהן: הורים גרושים המגדלים את ילדיהם המשותפים בשני בתים, אם זה בחלוקה של פעמיים בשבוע וכל שבת שנייה ואם זה במשמורת משותפת (חצי-חצי), אימהות יחידניות מבחירה המגדלות ילדים לבד כשלעיתים אין דמות אב כלל כמו למשל בתרומת זרע, או כשקיים אבא אבל הוא לא בהכרח חלק מהתמונה- בן זוג שלא רצה להיות אבא ועזב, הריון לא מתוכנן שהוחלט שהוא רצוי וכדומה. מודל נוסף שיותר ויותר תופס תאוצה הוא של נשים וגברים המחליטים להביא ילד לעולם במשותף, לא מתוך מערכת יחסים אלא מתוך רצון של כל אחד מהם בילד וחיפוש אחר שותף מתאים.
 
 

מהתרשמותך, מי פונה למודל של הורות משותפת?
 
הורות משותפת נותנת מענה לאנשים שרוצים להיות הורים אבל לא מיישרים קו עם הדרך המקובלת. חלקם לא מצאו זוגיות הולמת, חלקם לא רוצים לחיות במערכת זוגית, וכמובן זוגות חד מיניים שרוצים להיות הורים ושותפות מסוג זה מאפשרת להם להגשים את החלום.
 
 

אילו שאלות עולות באנשים שפונים להורות משותפת?
 
הורות משותפת מביאה איתה הרבה מאוד חששות טבעיים- האם הבחירה שלי היא טובה? איך ניתן לחלוק במשהו הכי חשוב לך עם מישהו שהוא בעצם זר? איך זה ישפיע על הילד שלי? איך הוא יחיה במסגרת הזאת? האם ואיך זה ישפיע עליו כבוגר? ובמידה וההורה חי בזוגיות חד מינית עולות גם סוגיות הנוגעות להתחברותו של בן הזוג עם המשפחה שנוצרה. כמו כן, עולים קשיים מגוונים: איך מגדלים ילד ב-2 בתים? איך ניתן למצוא את שביל הזהב בין 2 סגנונות הוריים שונים? על מה להתעקש ואיפה לוותר כשמדובר בערכים, נורמות, הרגלים, אמונות? איך מנקזים כעסים וחוסר שביעות רצון בין שני ההורים מבלי לפגוע בילד? איך מתמודדים עם תחושות של קושי וקנאה בתוך המשולש- זוג וההורה השותף? איך מנהלים זוגיות טובה כשלאחד מבני הזוג יש קשר משמעותי מאוד מחוץ לקשר הזוגי? איזה מודל הורי יש לילד הגדל במשפחה כזו? וכמובן סוגיות הוריות לכל דבר בהתאם לשלב ההתפתחותי בו נמצאים הילד וההורה- שינה, גמילה, מאבקי כוח, תפקידים בבית, תקשורת, מיומנויות חברתיות וכדומה.
 
 

שמע שחלק גדול מהשאלות רלוונטיות גם למודלים מסורתיים יותר של הורות...
 
נכון. אמנם הורות משותפת היא הורות בעלת מורכבויות הייחודיות לה, אך יחד עם זאת חלק גדול מהדילמות דומות לאלו שאנו מוצאים גם במשפחות אחרות.
 
 

מה לגבי טובת הילד?
 
חשוב לזכור כי בכל קשר, מכל סוג שהוא, בכל משפחה, בכל דגם קיים עולים קשיים המצריכים התמודדות, חשיבה ועבודה משותפת טובה. כל עוד מתקיימת מערכת משפחתית קבועה וברורה, המושתת על אמינות, תקשורת, כבוד ואהבה- ילדים מקבלים מענה לצרכיהם הבסיסיים המשמעותיים. כל עוד שני ההורים מרגישים נוח בתוך הבחירה שלהם, תהיה אשר תהייה - זה המסר העובר לילד ואיתו הוא יוכל להתמודד באופן טוב מול שאלות וקשיים שיעלו במהלך החיים, הן בינו לבין עצמו והן מול החברה בה הוא חי.
 
 

מה היית ממליצה לאנשים שמתמודדים עם התהליך של הקמת משפחה חדשה במסגרת מודל ההורות המשותפת?
 
בהזדמנות זו אני מרשה לעצמי להמליץ לכם בכל לב- קחו חלק, בשלב המתאים לכם, בקבוצת הורים. קבוצה המפגישה הורים שהקימו משפחה בסגנון דומה לשלכם ומתמודדים עם דילמות דומות. לא צריך לחכות לקשיים מאוד גדולים על מנת להיתרם מסדנא כזו. עצם המפגש, העצירה הזו של מרוץ החיים המטורף לשעה וחצי פעם בשבוע בה אתם נמצאים בחברת עצמכם ומבוגרים נוספים, מתבוננים על החיים שלכם, ההורות שלכם, ילדיכם, מעמיקים את הידע שלכם בהורות ובשלב ההתפתחותי של הילד שלכם- חוויה מעצימה ומחזקת ולא פחות חשוב- בונה בסיס איתן גם להמשך.
 
 

אנו מודים על שתוף הפעולה האדיב של אלי זוהר ניב - יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים בכירה
חזרה למגזין
Loading