זכויות בעבודה וטיפולי פוריות- כל מה שחשוב לדעת

06/11/2021

מהן זכויות גברים ונשים מועסקות אשר נמצאים בטיפולי פוריות מסיבות שונות כגון, חוסר הצלחה בכניסה ספונטנית להריון, גיל ומצב רפואי, החלטה להביא ילד דרך הורות משותפת או באופן עצמאי באמצעות תרומת זרע, ומהן זכויות הגבר הנמצא בטיפולי פוריות? 

 

כל התשובות לכל השאלות ממש כאן: 

לנשים וגברים המועסקים במקום עבודה זכויות שונות במהלך טיפולי פוריות, תקופת הריון וחופשת לידה. בין הזכויות, ימי חופשה בתשלום, איסור הפליה, הגבלת פיטורים, פיצויים ועוד.

 

מהי חובתך בתקופת הטיפולים כלפי המעסיק אשר תגן עליך במקרה של איום בפיטורים?

כאשר את/ה מתחילים בהליכי פוריות, לא חובה מבחינה חוקית ליידע את המעסיק. במידה ויש חשש לפיטורים המלצתנו היא -ליידע את המעסיק בנוגע לטיפולים ולהציג אישורים רפואיים במידת הצורך, לכל מקרה- שימרו כל אישור ואסמכתא בנוגע לטיפולים בקלסר מיוחד, גם אם לא נתבקשתם להציג את האישורים באותו הרגע ייתכן כי בהמשך תוכלו להשתמש בהם אם ובמידה ואיום פיטורים יגיע. 

 

במעמד חיפוש ו-או ראיון עבודה- במידה ואת/ה מחפשים עבודה, אין דרישה חוקית ליידע את המעסיק הפוטנציאלי בנוגע לטיפולים, בנוסף חל איסור על המעסיק הפוטנציאלי לפנות אליכם בנושא זה, לשאול שאלות או לכוון את השיחה כך שתאלצו לדבר על כך. 

 

כמה ואיך ניתן להעדר מהעבודה כך שזכויותיכם לא יפגעו?

עובדים ועובדות הנמצאים בטיפולי פוריות רשאים להיעדר מהעבודה בתקופת הטיפול - בין אם מדובר בטיפול שאינו כולל אשפוז וכמובן, גם במידה ויש אשפוז זאת במידה והרופא המטפל אישר את ההעדרות בכתב וציין כי הטיפול מחייב היעדרות, על העובד/ת ליידע את המעסיק מראש. 

עם זאת ישנה מכסת ימים המותרת להיעדרות בשל סיבות אלה -

עבור נשים, עד 16 ימים במקום עבודה בו עובדים חמישה ימים בשבוע. לגברים עד שנים עשר ימים בשנה. 

 

זכרו- העדרות מהעבודה בשל טיפולי פוריות נחשבת לימי מחלה בגינם מגיע לכם תשלום על פי חוק.

 

בנושא פיטורים: 

האם מותר לפטר עובד או עובדת בתקופת טיפולי פוריות? 

מבחינה חוקית- הגבלת פיטורים מתקיימת כאשר עובד/ת מועסקים לתקופה של ששה חודשים לפחות. בנוסף על העובד/ת להודיע על הטיפולים לא יאוחר משלושה ימים לאחר קבלת מכתב הודעה מוקדמת לפיטורים או ממועד הפיטורים.

ידוע כי ההורמונים המוזרקים עשויים לגרום לתחושות שונות ולשנות מצבי רוח, זאת בנוסף על ימי העדרות מרובים עשויים לגרום למעסיק לחשוב או להרגיש כי תפוקת העובדת ירדה והיא אינה מתאימה לדרישותיו, עם זאת, על המעסיק לזכור כי מדובר בתקופה רגישה עבור העובדת, במידה והעובד/ת מועסק/ת תקופה ארוכה (לפחות 6 חודשים ומעלה) והוכיחה את עצמה בעבר וכעת בתקופת טיפולי הפוריות ישנו שינוי בתפוקת העובדת אין מכאן אישור לפיטורים ולהיפך- העובדת מוגנת בחוק מפני פיטורים במהלך תקופת טיפולי הפוריות ועד כ150 ימים לאחר סיום הטיפולים.

עם זאת, המעסיק יכול להגיש בקשה לקבלת היתר לפיטורי עובד/ת ובמידה ויוכיח כי הפיטורים אינם מקושרים לטיפולי הפוריות, רק לאחר שיקול דעת ובהחלטה של בעל/ת הסמכות מטעם זרוע העבודה ניתן יהיה לפטר את העובד/ת. 

שימו לב כי החוק מגן על שני הצדדים, מצד אחד שומר על זכויות העובדים - אך אין הדבר אומר כי ניתן לנצל את החוק ולהשתמש בזכויותיכם ובכך להוריד תפוקה בעבודתכם במידה משמעותית.

נסו לשמור על מעמדכם ולהוכיח את תרומתכם למקום העבודה גם בתקופת טיפולי פוריות.

חוק הגבלת הפיטורים מגן עליכם בנוסף גם מפני שינוי ברמת השכר לרעה, שינויים בהיקף משרה ואי חידוש חוזה. 

הערה: רק הרופא המטפל יכול לקבוע מהם טיפולי פוריות וליתן את האישורים הנדרשים, ללא אישורים והוכחות ייוצרו קשיים בשמירה על זכויותיכם. ודאו בכל עת כי הנכם עומדים בכל הקריטריונים, שומרים על מסמכים ואישורים ומשתמשים בימי החופשה בהתאם. 

במידה ואתם בהליך של טיפולי פוריות בו גם עשויים הגבר וגם האישה לעבור טיפולים כמו לדוגמא בהליך של הורות משותפת או במצב בו זוג נשוי או ידוע בציבור זקוקים לטיפולים על מנת להרות -גם הגבר וגם האישה זכאים לזכויות הללו. 

במידה ואחד מבני הזוג עובר טיפולים, בנוגע לזכויות בן/בת זוג מלווה- החוק אינו כולל את המלווה בזכויות אלו, החוק חל על המטופלים בטיפולי פוריות בלבד ובהוכחת אישור רפואי

תשלום עבור ימי מחלה בהיעדרות לצורך טיפולי פוריות יהיה לפי ימי המחלה הצבורים לעובד עד 40 שעות שנתיות ולפי היקף המשרה. התשלום יחול מהיום הראשון להעדרות. 

הזכויות המפורטות כאן הן זכויות המינימום בחוק- ייתכן כי עבורך קיימות זכויות נוספות לפי חוזה העבודה מול המעסיק או בהסכמים קיבוציים, במידה וישנן זכויות נוספות תוכלו לממשן , בתקווה כי לא יהיה צורך בשימוש באכיפה ממשלתית או מעבר לכך. 

לסיכום, הורות אחרת היא האפשרות להביא ילדים לעולם לאו דווקא בדרכים המקובלות, אך אין זה אומר שלא מגיעות לכם הזכויות בחוק שניתנים לכולם. 

חזרה למגזין
Loading