חיפוש מהיר
הסכם הורות משותפת – מתי ולמה?
העולם המודרני מביא עמו גם שינויים משמעותיים באופן בו אנו תופסים את תפקידו של התא המשפחתי המסורתי וכיום משפחות שבעבר היו נקראות "לא נורמטיביות", כבר הפכו פשוט לאפשרות נוספת כאשר כמות גוברת והולכת של אנשים בארץ וברחבי העולם בוחרים להביא ילדים לעולם גם ללא נישואין ולפעמים, גם ללא מסגרת זוגית כלל.
על מנת לשים את טובת הילד בראש מעייננו וכדי להסדיר את כל הנדרש עוד לפני הבאת הילד לעולם, אחד הכלים המשפטיים החשובים שניתן ליצור למקרה זה הוא הסכם הורות משותפת בניסוח ואישור עורך דין המוסמך לכך. לאחר שיוסדרו כל תנאי גידול הילד והבנות אחרות בתחום הכלכלי, המשפטי והחינוכי, ירד משמעותית הסיכוי כי יעלו חילוקי דעות קשים בין ההורים שפעמים רבות עשויים לגרום להם לשכוח מי הכי חשוב כאן.
באילו מקרים נזדקק להסכם הורות משותפת?
למעשה, כל משפחה מכל סוג, בין אם בני הזוג נשואים, ידועים בציבור, או כלל אינם נמצאים בזוגיות, יכולים לבחור לחתום על הסכם הורות משותפת בו יוסדרו כל החובות, הזכויות וההסכמות ההדדיות לגבי האופן בו יגודלו הילדים. במובן מסוים, מעבר לערכי המשפטי של ההסכם, יש בתהליך גם ערך פסיכולוגי רב ערך. הדיון סביב ההסכם מאפשר להורים העתידיים לשתף על תפיסת עולמם ועל החזון שלהם לגבי גידול ילדים ולוודא כי הם אכן תמימי דעים בעניין ואם קיימים פערים, האם הם ניתנים לגישור. כך התהליך ילמד את ההורים המון ויכול לשמש ככלי יעיל מאוד לניהול סיכונים במשפחה העתידית.
מדוע חשוב לערב עו"ד מוסמך בתהליך?
ניסיונו והידע המשפטי הנרחב של עו"ד לדיני משפחה יוכל להכווין את ההורים לחשוב על טובת הילד ממגוון היבטים ולהעלות סוגיות משפטיות מורכבות שייתכן שההורים כלל לא העלו על דעתם. ליווי זה יוכל להבטיח הסכם מקיף יותר ומדויק יותר.
אילו נושאים יוסדרו בהסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת מותאם באופן מדויק לאופי המשפחה העתידית ולצרכיה הייחודיים. עם זאת, ישנם כמה נושאים המשותפים לכל הסכם כזה:
א. סוגיות כלכליות: ההסכם יסדיר את האופן בו ישתתפו ההורים בהוצאות הכרוכות בגידול הילד כמו חינוך, פנאי, הלבשה, מזון, צרכים מיוחדים, חינוך, הוצאות רפואיות ועוד. חלוקת ההוצאות תהיה תלויה פעמים רבות בהתאם לאופן בו תחולק המשמורת בין ההורים.
ב. משמורת: ברוב המקרים, יבחרו ההורים במשמרות משותפת, אך ישנם מקרים מורכבים בהם יידרשו הסדרי ראייה תחת תנאים מסוימים. זהו חלק קריטי מאוד בהסכם שחשוב לנסח בצורה חד משמעית על מנת למנוע סכסוכים סביב הנושא הרגיש.
ג. תפיסות עולם חינוכיות: ממסגרת לימודים ועד לאופן בו חוגגים את החגים, ישנן סוגיות רבות שסביבן עלולות להתגלע מחלוקות בין ההורים. כדי להבטיח שיוסדר מראש האם הילד יהיה בגן טבעוני, ישתלב בחינוך הדתי, יבלה את החגים בחו"ל או אפילו אם יעבור ברית מילה או לא, מומלץ להסדיר את הדברים בהסכם מבעוד מועד.
חזרה למגזין