הורות משותפת - מידע רפואי

09/02/2014

נושא הפוריות הוא נושא מורכב, שמעסיק זוגות המנסים להרות. נושא זה מעסיק גם זוגות של גברים ונשים המתכננים להביא ילד במשותף, במתכונת של הורות משותפת. ההבדל הוא שהזוגות שבוחרים במסלול של הורות אחרת לא נמצאים במערכת יחסים רומנטית זה עם זו אלא מדובר בשני אינדיבידואלים שחוברים יחד לצורך מטרה אחת והיא הבאת ילד לעולם. על כן, האופציה של כניסה להריון באמצעות קיום יחסי מין לא רלוונטית כלל עבור זוגות אלו. מהצד השני, רבים מהגברים והנשים שחוברים יחד לדרך של הורות משותפת הגיעו להחלטה כשהם נמצאים בשלב מאוחר יחסית בחייהם ועלולים לחוות קשיים בכניסה להריון בשל בעיות פוריות שונות הדורשות תשומת לב מיוחדת.

מהם האתגרים הרפואיים של הורות משותפת?

רוב הזוגות שמנסים להיכנס להריון במסגרת של הורות אחרת יצליחו ככל הנראה לעשות זאת ללא כל בעיה. עם זאת, על זוגות הבוחרים במסלול של הורות משותפת לקחת מספר דברים בחשבון לפני שהם מתחילים בתהליך. מאחר והרבה מאוד נשים מגיעות לתהליך בשלב מאוחר יחסית (שנות ה-30-40 לחייהן), רבות מהן עלולות לסבול ממספר בעיות פריון הקשורות לגילן או לבעיות קיימות אחרות שלא נתגלו בשלב מוקדם יותר. בנוסף, גברים רבים לא מודעים לעובדה שהם סובלים מבעיות פוריות שונות כיוון שמעולם לא נבדקו, וכמו אצל נשים- גם אצל גברים מעל גיל 35 הפוריות הולכת ויורדת.

כדי לוודא שאין בעיות פוריות כלשהן (או לדעת כיצד להתמודד עם בעיות פוריות קיימות), רצוי לבצע מספר בדיקות בדיקות בסיסיות, בקרב שני בני הזוג. עבור זוגות המנסים להביא יחד ילד במסלול של הורות משותפת, זיהוי מוקדם של בעיות פריון יכול לחסוך זמן יקר, אנרגיה ומאמצים שיושקעו בניסיונות העתידיים. בין הבדיקות שיש לבצע:

נשים - בדיקה פיזיולוגית על ידי רופא, המלווה בבדיקות דם לזיהוי רמת ההורמונים FSH, LH, אסטרוגן, ופרוגסטרון. בדיקות רמת סוכר בדם ורמות אינסולין (לבדיקת מצבים כמו עמידות לאינסולין), בדיקות לזיהום האגן, בדיקות רמת ההורמון פרולקטין (רמות גבוהות של פרולקטין יכולות למנוע ביוץ) ובדיקות של תפקוד בלוטת התריס, יותרת הכליה ובלוטת יותרת המוח. במצב של תסמונת השחלה הפוליציסטית ישנן רמות גבוהות של טסטוסטרון ו- DHEA העלולים להשפיע על הביוץ.

נשים מבצעות גם בדיקות רנטגן ואולטרסאונד שונות לסקירה של מצב הרחם, החצוצרות והזקיקים. בדיקות אלו מספקות תמונה מלאה של מצב איברי הרבייה והביוץ ועשויות לאתר בעיות שונות שעלולות להשפיע על הפריון.

גברים - גברים מבצעים בדרך כלל בדיקות זרע לקבלת מידע על איכות הזרע, כמותו והתנועתיות של הזרע. במידה ויש חשש לבעיות פוריות, ניתן גם לבצע בדיקה פיזיולוגית אצל אורולוג ובדיקות דם ושתן לבדיקת רמת ההורמונים או קיומם של זיהומים שונים.

על שני ההורים לבצע בדיקות לזיהוי מחלות מין ובדיקות גנטיות לאיתור נשאות של מחלות גנטיות שונות.

זוג שנמצא בהליכים של הורות משותפת וביצע את כל הבדיקות מקבל תמונה ברורה יותר של סטאטוס הפריון של הגבר והאישה ובכך לקבוע באיזה גישה כדאי לנקוט כדי להיכנס להריון (הזרעה ביתית, טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית).

חזרה למגזין
Loading