חיפוש מהיר
הורות משותפת: הגדרה מחדש של משפחה
24/07/2010
אין ספק שהתא המשפחתי השתנה לאורך ההיסטוריה. אם בעבר, משפחה הייתה יחידה פונקציונאלית כלכלית- ילדים היו יוצאים לעבוד מגיל צעיר ומסייעים לכלכל את המשפחה, כיום הערכים הדומיננטיים יותר בקרב משפחה חדשה הם פסיכולוגים וחברתיים. שינויים אלו מעידים על כך שמשפחה אינה תוצר ביולוגי כפי שרבים מיטיבים לחשוב, אם כי תוצר של הבנייה תרבותית. מה מגדיר אם כן משפחה? טיב חבריה: אבא, אמא, ילדים, אח, אחות או אולי מבנה- מגורים ביחד, ואז בהגדרה זו יכללו גם משפחות אלטרנטיביות כמו חברים שונים שהחליטו לגור ביחד בקומונה. אולי ההגדרה הנכונה היא שילוב של טיב חברי המשפחה ומבנה המשפחה- אנשים שיש בינהם קשר ביולוגי ואשר גרים יחד. אך גם הגדרה זו חוטאת לקונספט של משפחה, מאחר והיא לא כוללת תופעות כגון אימוץ, פונדקאות, אמהות חד הוריות, ילדים שנולדו מ תרומת זרע , או אפילו תופעות כגון הורים שאינם גרים יחד אך חולקים הורות משותפת .
אם כן, נוכל לומר כי הגדרה של משפחה אינה מאוד ברורה, ואולי עצם הניסיון להגדיר מהי משפחה חוטאת לשונות שמגולמת בתופעה זו. בימינו יש הרבה אפשרויות משפחתיות. תופעה עדכנית היא שני אנשים זרים שאינם בני זוג שמחליטים להוליד ולגדל ילד ביחד מסיבות שונות. תופעה זו מקבלת תמיכה מארגוני זכויות שונים, ומתרחבת באמצעות אמצעים טכנולוגיים כמו אתרי הכרויות המיועדים לכך. אתר גו בייבי הוא אתר שנועד בדיוק לשם כך- הפגשת שני אנשים על מנת שיולידו ילד ויגדלהו יחד. לרוב, אנשים שמחליטים לפעול באפיק זה אינם מעורבים בקשר רומנטי, והליך ההפריה נעשה בהזרעה. כמו כן, ברוב המקרים נחתם הסכם הורות משפטי שמסייע לכל צד לשמור על זכויותיו בתחום של גידול הילד. למרות הבעייתיות בהגדרה של משפחה, אין מנוס מלהסיק כי מודל ההורות המשותפת, אף על פי שהינו מודל הורות משותפת , המציב אלטרנטיבה למודל המסורתי, הינו מודל משפחתי. במידה מסוימת מודל זה דומה למודל של משפחה לאחר שההורים עברו
יש הסכם הורות משותפת, ההורים אינם גרים ביחד והמשמורת לרוב משותפת. היתרון של מודל ההורות המשותפת מבחירה מאשר מודל הורות משותפת לאחר גירושין הוא חוסר המשקעים והאנרגיות השליליות שנותרים.