חיפוש מהיר
גיבוש הזהות ההורית
תופעת ההורות היא תופעה מרכזית מאוד בתרבות העולמית בכלל ובתרבות הישראלית בפרט, והיא מעסיקה את כולנו בשלבים שונים בחיינו. מי מאיתנו לא שואל את עצמו לעיתים מיהו כילד להוריו? או כהורה לילדיו? אם כי ישנם ביטויים תרבותיים שונים להורות, זמן רב היה נהוג לראות בהורות תופעה טבעית. ממחקרים שונים מתחום האנתרפולוגיה, הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה והכלכלה ברור היום כי הורות איננה תופעה טבעית דווקא, אלא תופעה תרבותית עם הבטים ביולוגיים, חברתיים ופסיכולוגיים.
מיהו הורה? האם די בכך שלאדם או אשה כלשהם נולד תינוק על מנת שיוגדרו כהורים? האם הזהות ההורית נוצרת מיד עם הלידה? או שהיא כרוכה בתהליך התפתחותי אישי של האדם שנולד לו תינוק? דניאל סטרן, פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי אמריקאי שנודע בעבודתו הטיפולית בתחום של התפתחות ילדים, התייחס לנושא זה דרך התייחסות לגיבוש הזהות האימהית. סטרן כתב בספרו: "הולדתה של אם" על כך שזהות האשה כאם מתהווה ונוצרת בהדרגה מרגע הכניסה להריון, דרך הלידה ובחודשים הראשונים של הטיפול בילד. הזהות האימהית מתחילה להתהוות דרך יצירת תינוק דמיוני, פיתוח של דפוס תקשורת כלפיו לרבות רמת המושקעות של האם העתידית בחוויה האימהית, ויצירת פנטזיות על תפקיד האב ומקומו בתהליך זה.
השינויים שחלו במוסד ההורות מעלים שאלות מעניינות לגבי גיבוש הזהות ההורית, וחווית ההורות. ניתן להתייחס לכך דרך מודל הורות אחרת. בהורות אחרת שני אנשים שאין בינהם קשר נישואין או התקשרות רומנטית מחליטים להוליד יחד תינוק ולגדל אותו, לרוב ללא מגורים משותפים. ההחלטה להוליד ולגדל ילד לא במסגרת זוגית לרוב מתקבלת לאור נסיבות כמו אי מציאת בן זוג מתאים עד גיל מאוחר יחסית, חוסר רצון להכפיף את הזהות ההורית למוסד הנישואין וקיום זוגיות הומולסבית תוך רצון להעניק לילד הורה מהמין השני.
כיצד הורה במסגרת של הורות אחרת מפתח את הזהות ההורית שלו? האם יצירת הזהות האימהית במודל ההורות האחרת זהה לזו שתוארה על ידי דניאל סטרן? יש לקחת בחשבון שהזהות ההורית לא פעם מושפעת מתפיסות תרבותיות וחברתיות, ואם כי יש פתיחות הולכת וגוברת כלפי מודל ההורות האחרת, לא פעם היא נתקלת בסטיגמות ובהערות. האם יש לכך חשיבות על עיצוב החוויה של אותו אדם כהורה? כיום אין תשובות לשאלות אלו, אך המחקר בתחום הולך ומתרחב.
אם לכם הקוראים יש תשובות או מחשבות לנושא של גיבוש זהות הורית במסגרת של הורות אחרת נשמח שתכתבו לנו כאן בתגובות או במייל.