חיפוש מהיר
בדיקות גנטיות בדרך להורות משותפת
הורות משותפת מפגישה למעשה בין שני אנשים (לפעמים יותר), המעוניינים להגשים יחד את חלום ההורות, אשר אינם מעוניינים בזוגיות רומנטית לשם כך. בהרבה מהמקרים התהליך של הורות משותפת מחבר בין שני אנשים אשר הכירו במסגרת זמן קצרה יחסית: בין אם הם הכירו דרך אתרי הכרויות ייעודיים כמו גו בייבי, נפגשו בספידייטינג, מצאו האחד את השני דרך פייסבוק או שנפגשו במסגרת אחרת, והחליטו לצאת יחד לדרך. המטרה המאחדת את אותם שותפים להורות היא אחת: להביא ילד, לגדל אותו יחד, לדאוג לו ולאהוב אותו.
גם כשמדובר בהורות משותפת, מי שרוצה להקים משפחה חדשה צריך לעבור מספר לא מבוטל של בדיקות רפואיות: חלקן לצורך בדיקת הפוריות והכשירות להריון, חלקן לבירור הסטטוס הבריאותי ועוד. חלק חשוב מאותן בדיקות טרום הריוניות הן הבדיקות הגנטיות, אשר מטרתן לבדוק את מידת ההתאמה הגנטית של השותפים להורות.
הבדיקות הגנטיות שמבצעים בדרך להורות המשותפת אינן שונות מבדיקות אשר מבצע כל זוג אחר בישראל המבקש להיכנס להריון. עם זאת, חשוב לבצע אותן בשלב תכנון הריון, על מנת לאתר כמה שיותר מוקדם נשאות אפשרית של מחלות תורשתיות, העלולות לעבור לתינוק. כיום ההמלצה היא שכל מי שמתכנן להרות צריך לעבור בדיקות גנטיות, המותאמות למוצאו ולהיסטוריה המשפחתית שלו.
מהן מחלות גנטיות?
מרבית ההריונות בישראל כיום מסתיימים בלידה של תינוק בריא, אך עדיין ישנו סיכון קטן להולדת ילד בעל מום או מחלה גנטית חמורה. מחלות גנטיות הן מחלות המועברות בתורשה, מדור לדור. הן מופיעות בשכיחות מסוימת באוכלוסייה, כשלמעשה כל אחד ואחת מאיתנו עלול לשאת גן בעל מוטציה הגורם למחלה. חלקנו עשויים להיות נשאים של אותו גן מבלי לסבול מאותה מחלה, אך עדיין עלולים להעביר אותה לילדינו. מצב זה מתאפשר כיוון שרוב המוטציות הגורמות למחלות באות לידי ביטוי רק כאשר הן נמצאות בשני עותקים: עותק שהתקבל מהאם ועותק מהאב. בכדי שייולד תינוק חולה במחלה תורשתית, הגן המוטנטי צריך, ברוב המקרים, להגיע משני ההורים.
מחלות גנטיות רצסיביות הן מחלות שעל מנת שיעברו מההורים לילדים על שני ההורים להיות נשאים לדוגמה: סיסטיק פיברוזיס, טאי זקס, גושה, קנוואן, דיסאוטונומיה משפחתית ועוד. מחלות תורשתיות דומיננטיות הן מחלות שמספיק שרק הורה אחד יהיה נשא של המחלה, לדוגמה- תסמונת ה-X השביר, המועברת רק אם האם נשאית של הגן המוטנטי.
מתי מבצעים את הבדיקות? מי צריך לבצע אותן?
עבור הורים המבקשים להביא ילד לעולם, בין אם בדרך של הורות משותפת, הורות יחידנית או פונדקאות, ההמלצה היא להתחיל בביצוע בדיקות גנטיות עוד לפני תחילת ההריון. סוג ומספר הבדיקות נקבע לאחר שיחת התייעצות עם רופא או יועץ גנטי, בהתאם למוצא ההורים ולהיסטוריה המשפחתית שלהם. ישנן בדיקות המומלצות לכלל האוכלוסייה, כמו למשל סיסטיק פיברוזיס ו-X שביר, אחרות מתבצעות בהתאם למוצא ההורים ונתונים נוספים. ברוב המקרים מספיק שרק אחד מבני הזוג ייבדק (לרוב האישה), ורק אם מתגלה איזשהו פגם בתוצאות הבדיקה גם האב נשלח לבדיקה.
הבדיקות מתבצעות באמצעות בדיקת דם פשוטה. עבור הבדיקות הנפוצות יותר קיימת השתתפות של קופות החולים, אחרות מתבצעות במחיר מלא או זכאיות להחזרים מהביטוחים המשלימים והפרטיים. את הבדיקות מבצעים בקופות החולים, בבתי חולים, ובמכונים או מעבדות גנטיות. יש לוודא שמדובר במכון המאושר על ידי משרד הבריאות לביצוע בדיקות גנטיות.
לסיכום, המטען הגנטי של כל שותף להורות עשוי לגרום להעברת מחלה תורשתית לילד המשותף. מרבית האנשים לא מודעים לכך שהם נשאים של מחלה גנטית עד שהם מתכננים הריון ומבצעים את הבדיקות הגנטיות. אם אתם מתכננים להיכנס להריון בקרוב בדרך של הורות משותפת, מומלץ להיפגש לפגישה עם יועץ גנטי לצורך החלטה על סדרת הבדיקות אותן תצטרכו לעשות. ביכולתן של בדיקות גנטיות טרום הריוניות להפחית את הסיכוי להעברת מחלות קשות לתינוק ולצמצם את הסיכוי להולדת ילד חולה או בעל מום.
חזרה למגזין