חיפוש מהיר
איך יוצרים אווירה משפחתית בהורות משותפת
אחד הדברים החשובים בהתפתחות הילד היא האווירה המשפחתית שהוא סופג בבית. אווירה משפחתית מוגדרת כסך כל הדברים שקורים במשפחה, המכנה המשותף של כל בני הבית ובתוכם- דרכים לקבלת החלטות, דברים ששומעים בבית, יחס לאחר, דרכים לפתרון קונפליקטים, היחסים בין ההורים, היחסים בין ההורים לילדים ועוד. אווירה משפחתית היא למעשה המודל שהילד מקבל בבית, שמהווה את הבסיס לתפיסת הכולם שתתעצב אצלו. עבור ילד צעיר, הבית הוא העולם כולו והוא מבסס את יחסו לבני אדם ולסביבה לפי מה שהוא קולט בו. אחרי שמבינים את החשיבות הרבה של האווירה המשפחתית, מבינים גם עד כמה חשוב להשקיע בעיצובה ולא לתת לה להתפתח לבד ללא התערבות. אווירה מסוימת תיווצר בכל מקרה- אך חשוב שאנחנו כהורים נדע לפתח אווירה שהיא חיובית ומועילה לילדינו.
אווירה במשפחות חדשות
הצורות החדשות והשונות של הורות ומשפחה שהתפתחו מאוד בעשורים האחרונים, מציבות אתגר חדש ומורכב בפני ההורים במשפחות החדשות. המבנה המשפחתי המסורתי של אם, אב וילדים הוא כבר לא המבנה הבלעדי ויש היום סוגים שונים ומגוונים של משפחות- משפחות חד מיניות, משפחות חד הוריות, משפחות של הורות משותפת ועוד. במשפחה בה שני ההורים חיים יחדיו, יצירת האווירה המשפחתית מתרחשת באותו אופן, בין אם מדובר במשפחה סטרייטית או חד מינית. אך במשפחות בהן ההורים חיים בנפרד, כמו בהורות משותפת או משפחה חד הורית, האתגר ביצירת האווירה המשפחתית הוא גדול במיוחד.
כאשר שני אנשים ניגשים לתהליך של הורות משותפת, הם חייבים לדעת שחלק מהאחריות שלהם תהיה לייצר אווירה משפחתית טובה וחיובית עובר הילד, למרות שהם חיים בנפרד.
יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם על מנת להצליח בכך-
* לייצר מפגשים משפחתיים- למרות שהילד יגדל בשני בתים שונים וזה בסדר, חשוב בכל זאת לדאוג ליצור מפגשים שכוללים את כל בני המשפחה מדי פעם. ארוחת ערב משותפת, בילוי משותף בחוץ, אפילו יציאה לנופש. חשוב שהילד יספוג אווירה גם כאשר כולם ביחד ויתנסה בדינמיקה משפחתית.
* להסכים ולתאם עמדות- חלק מהתהליך של של הורות משותפת הוא הגעה להסכמות בנושאים מהותיים. גם אם שני הצדדים לא רואים עין בעין כל דבר, עליהם לדעת להגיע לעמק השווה על מנת שיוכלו לשדר לילד על אותו גל. אסור לבלבל ילדים והערכים שהם סופגים חייבים להיות אחידים בשני הבתים בהם הם גדלים. ניתן לשקול אף טיפול משותף של ייעוץ זוגי על מנת להצליח לגבש החלטות ומבנה כולל של מערכת היחסים המשפחתית.
* להקפיד על יחס של כבוד- זה כמובן חשוב בכל בית, אך במיוחד כאשר הילד גדל בשני בתים שונים. חשוב שהאווירה והערכים שהוא סופג בכל בית יהיו זהים ושהוא יראה יחס של כבוד בין ההורים עצמם ובין ההורים לילדים, על מנת שיבסס את תפיסת עולמו בהתאם.
חזרה למגזין